Σε συνεχεια της αρ. 35758/Δ2/29-3-2007 εγκυκλιου μας και μετα την εκδοση απο το ΥΠΕΣΣΔΑ της αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/538/12254/14-5-2007 διευκρινιστικης εγκυκλιου για τη χορηγηση αδειων στους δημοσιους υπαλληλους βασει του νεου Υπαλληλικου Κωδικα (= Υ.Κ., Ν. 3528/2007/ΦΕΚ26Α/9-2- 2007), σας γνωριζουμε τα ακολουθα:

1. Οι εκπαιδευτικοι μπορουν να παιρνουν ως δεκα (10) εργασιμες ημερες κανονικη αδεια με αποδοχες κατ ετος, εφοσον συντρεχουν σοβαροι λογοι αναγκης. Η αδεια χορηγειται ανεξαρτητα απο το χρονο προυπηρεσιας του εκπαιδευτικου.
Για τους αποσπασμενους εκπαιδευτικους σε πολιτικα γραφεια υπουργων, βουλευτων, στο ΥΠΕΠΘ (Κεντρικη Υπηρεσια, Γραφεια Εκπαιδευσης, εποπτευομενους φορεις κ.λπ.) εφαρμοζεται η παρ. 1 του αρθρου 48 του 3528/2007. Απο τη στιγμη που θα επιστρεψουν στα εκπαιδευτικα τους καθηκοντα, ακομη και αν αποδεδειγμενα δεν εχουν κανει χρηση, για οποιονδηποτε λογο, της κανονικης τους αδειας της παρ. 1 του αρθρου 48, δεν ειναι δυνατη η χορηγηση της αδειας αυτης (αρ. 546/2005 γνωμοδοτηση του Νομικου Συμβουλιου του Κρατους). Διευκρινιζουμε επισης οτι οι εκπαιδευτικοι που υπηρετουν με ολικη η μερικη διαθεση σε Δ/νση η Γραφειο Β/θμιας Εκπ/σης, εως τη ληξη του διδακτικου ετους, δικαιουνται να κανουν χρηση δεκα (10) ημερων κανονικης αδειας, κατα τα οριζομενα στο πρωτο εδαφιο αυτης της παραγραφου. Τελος, επισημαινεται οτι στους εκπαιδευτικους δεν εφαρμοζεται η παρ. 3 του αρθρου 48 του Υ.Κ.

2. Οι εκπαιδευτικοι εχουν δικαιωμα αδειας απουσιας με αποδοχες πεντε (5) εργασιμων ημερων σεπεριπτωση γαμου. Η αδεια αυτη χορηγειται αμεσως πριν η μετα την τελεση του γαμου και οχι αλλη χρονικη περιοδο εντος του ημερολογιακου ετους. Σε περιπτωση θανατου συζυγου τους η και συγγενους εως και β  βαθμου δικαιουνται αδεια απουσιας τριων (3) εργασιμων ημερων (πρωτο εδαφιο της παραγραφου 1 του αρθρου 50 του Υ.Κ.). Συγγενεις εως και β  βαθμου θεωρουνται οι γονεις, τα τεκνα, τα αδελφια, τα εγγονια και οι παπποι, τοσο οι εξ αιματος οσο και οι εξ αγχιστειας. 3. Οι εκπαιδευτικοι που πασχουν οι ιδιοι η εχουν συζυγο η τεκνο που πασχει απο νοσημα, το οποιο απαιτει τακτικες μεταγγισεις αιματος η χρηζει περιοδικης νοσηλειας, δικαιουνται ειδικη αδεια με αποδοχες εως εικοσι δυο (22) εργασιμες ημερες το χρονο (παραγραφος 2 του αρθρου 50 του Υ.Κ.).

Εως την εκδοση του προεδρικου διαταγματος, που προβλεπεται στην παραγραφο 2 του αρθρου 50 του Υ.Κ. για τον καθορισμο των ανωτερω νοσηματων, η εν λογω αδεια θα πρεπει να χορηγειται στους δικαιουχους, εφοσον υπαρχουν οι εξης προυποθεσεις:
α. Γνωματευση της πρωτοβαθμιας υγειονομικης επιτροπης, με την οποια θα πιστοποιειται αιτιολογημενα οτι η παθηση, απο την οποια πασχουν οι ιδιοι οι εκπαιδευτικοι η καποιο τεκνο τους, χρηζει τακτικων μεταγγισεων αιματος η περιοδικης νοσηλειας σε δημοσιο η ιδιωτικο νοσηλευτικο ιδρυμα.
β. Προσδιορισμος του χρονικου διαστηματος για το οποιο απαιτειται η νοσηλεια αυτη.
Στην περιπτωση παθησης του τεκνου μπορουν και οι δυο γονεις να κανουν χρηση της αδειας αυτης, καθοριζοντας με κοινη τους δηλωση ποιος απο τους δυο θα κανει χρηση της αδειας και για ποσο χρονικο διαστημα, που παντως η συνολικη διαρκεια της δεν μπορει να υπερβει τις εικοσι δυο (22) εργασιμες ημερες ετησιως και για τους δυο. Επιπλεον, ο δικαιουχος θα πρεπει να δηλωνει υπευθυνα καθε φορα στη σχετικη αιτηση χορηγησης ποσες ημερες της δικαιουμενης απο κοινου αδειας των 22 ημερων εχει κανει ηδη χρηση ο η η συζυγος του στην υπηρεσια οπου εργαζεται.
Σε περιπτωση διαστασης, διαζυγιου, χηρειας η γεννησης τεκνου χωρις γαμο των γονεων του, την εν λογω αδεια δικαιουται ο γονεας που ασκει την επιμελεια του τεκνου που χρηζει τακτικης μεταγγισης η περιοδικης νοσηλειας.
Επισημαινεται οτι η ανωτερω αδεια των εικοσι δυο (22) εργασιμων ημερων χορηγειται και σε εκπαιδευτικους που εχουν τεκνα τα οποια πασχουν απο βαρια νοητικη στερηση η συνδρομο Down, ανεξαρτητως του εαν χρηζουν η οχι περιοδικης νοσηλειας (παραγραφος 3 του αρθρου 50 του Υ.Κ.). Στην περιπτωση αυτη οι ενδιαφερομενοι εκπαιδευτικοι θα πρεπει να προσκομιζουν σχετικη γνωματευση απο δημοσιο Ιατροπαιδαγωγικο Κεντρο η παιδοψυχιατρικο τμημα δημοσιου νοσοκομειου. 4. Ο εκπαιδευτικος που ανταποκρινεται σε προσκληση απο υπηρεσια αιμοληψιας για καλυψη εκτακτης αναγκης, καθως και ο εκπαιδευτικος που μετεχει σε οργανωμενη ομαδικη αιμοληψια, δικαιουται ειδικη αδεια απουσιας, με πληρεις αποδοχες, δυο (2) ημερων (παραγραφος 5 του αρθρου 50 του Υ.Κ.).
Οι δυο αυτες ημερες αδειας χορηγουνται περαν της ημερας αιμοδοσιας και μπορουν να ληφθουν ειτε συνεχομενα με το χρονο της αιμοδοσιας η οποτεδηποτε μεσα στο ιδιο ημερολογιακο ετος. Σε καθε περιπτωση δεν μεταφερονται στο επομενο ημερολογιακο ετος.
Επισης, την εν λογω αδεια τη δικαιουται και ο εκπαιδευτικος που προσερχεται σε οιοδηποτε κεντρο αιμοληψιας απο δικη του πρωτοβουλια, για να προσφερει αιμα. Στην περιπτωση αυτη οφειλει να προσκομισει σχετικη βεβαιωση του νοσηλευτικου ιδρυματος, στο οποιο πραγματοποιηθηκε η αιμοληψια. Σημειωνεται οτι η αδεια αυτη χορηγειται και στην περιπτωση ληψης αιμοπεταλιων.
5. Ο αποσπασμενος εκπαιδευτικος σε Δ/νση η Γραφειο, ο οποιος χειριζεται ηλεκτρονικο υπολογιστη και απασχολειται μπροστα σε οθονη οπτικης καταγραφης για χρονικο διαστημα μεγαλυτερο των πεντε (5) ωρων του ημερησιου ωραριου εργασιας, δικαιουται μηχανογραφικη αδεια, με πληρεις αποδοχες, μιας (1) ημερας ανα διμηνο. Η αδεια χορηγειται υποχρεωτικα μεσα στο διμηνο το οποιο αφορα. Εφοσον η αδεια αυτη δεν εξαντληθει στο διαστημα αυτο, δεν μεταφερεται ουτε καταβαλλεται αποζημιωση στον υπαλληλο (παραγραφος 6 του αρθρου 50 του Υ.Κ.).

ΙΙΙ. ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (αρθρο 52 του Υ.Κ.)

1. Στη διαταξη της παραγραφου 1 του αρθρου 52 του Υ.Κ. προβλεπονται τα ακολουθα:
Στις εκπαιδευτικους, οι οποιες κυοφορουν, χορηγειται αδεια μητροτητας με πληρεις αποδοχες δυο (2) μηνες πριν και τρεις (3) μηνες μετα τον τοκετο. Σε περιπτωση αποκτησης τεκνου περαν του 3ου (δηλαδη 4ου και ανω), η μετα τον τοκετο αδεια προσαυξανεται για καθε κυηση κατα δυο (2) μηνες. Η επιπλεον αυτη αδεια χορηγειται συνεχομενη, αμεσως μετα το τελος της αδειας λοχειας.
2. Η αδεια κυησης και λοχειας χορηγειται και στις μητερες εκπαιδευτικους που γεννησαν προωρα και το νεογνο απεβιωσε, με την προυποθεση οτι προκειται για τοκετο και οχι για αποβολη.
3. Στην παραγραφο 4 του αρθρου 52 του Υ.Κ. προβλεπεται οτι στις υπαλληλους που υιοθετουν τεκνο χορηγειται αδεια τριων (3) μηνων με πληρεις αποδοχες εντος του πρωτου εξαμηνου μετα την περαιωση της διαδικασιας της υιοθεσιας, εφοσον το υιοθετημενο τεκνο ειναι ηλικιας εως εξι (6) ετων. Ενας μηνας απο την αδεια αυτη μπορει να καλυπτει απουσια της υπαλληλου κατα το προ της

υιοθεσιας διαστημα.
Ο μηνας αυτος μπορει να ληφθει οποτεδηποτε κατα το προ της υιοθεσιας διαστημα κατοπιν σχετικης αιτησης της ενδιαφερομενης υπαλληλου, η οποια πρεπει να προσκομισει στην υπηρεσια σχετικη βεβαιωση απο τις αρμοδιες αρχες για την εναρξη της διαδικασιας της υιοθεσιας.

ΙV. ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

(αρθρο 53 του Υ.Κ.)
Στις διαταξεις του αρθρου 53 του Υ.Κ. προβλεπονται τα ακολουθα:
1. Η αδεια ανευ αποδοχων συνολικης διαρκειας δυο ετων της παραγραφου 2 του αρθρου 51 του Υ.Κ. χορηγειται υποχρεωτικα, χωρις γνωμη υπηρεσιακου συμβουλιου, οταν προκειται για ανατροφη παιδιου ηλικιας εως και εξι (6) ετων. Διευκρινιζεται οτι η αδεια αυτη χορηγειται με βαση την ανωτερω διαταξη του Υ.Κ. και οχι το αρθρο 16, περ.Ε, του 1566/1985, το οποιο ισχυει για τις ακολουθες περιπτωσεις: θεραπεια δυσιατων ασθενειων του ιδιου του εκπαιδευτικου η των μελων της οικογενειας του, αντιμετωπιση δυσκολων περιπτωσεων εγκυμοσυνης και ολοκληρωση μεταπτυχιακων σπουδων. Διαστημα τριων (3) μηνων της αδειας αυτης χορηγειται πλεον εφαπαξ με πληρεις αποδοχες στην περιπτωση γεννησης τριτου (3ου) παιδιου και ανω, ανεξαρτητα εαν ο εκπαιδευτικος εχει κανει χρηση της αδειας ανευ αποδοχων της προηγουμενης παραγραφου και εφοσον δεν εχει εξαντλησει αυτη. Για το ιδιο παιδι δικαιωμα χρησης της αδειας αυτης εχει ο ενας απο τους δυο γονεις.
Την αδεια της προηγουμενης παραγραφου δικαιουνται και γονεις, των οποιων το 3ο τεκνο και ανω γεννηθηκε πριν απο την 9η Φεβρουαριου 2007 (ημερα δημοσιευσης του Υ.Κ.) και εφοσον κατα την ημερομηνια αυτη το τεκνο δεν ειχε συμπληρωσει την ηλικια των εξι ετων.
Για παραδειγμα:
Εκπαιδευτικος που κατα την 9η Φεβρουαριου 2007 ειχε τρια τεκνα, απο τα οποια το τελευταιο ηταν ηλικιας κατω των εξι (6) ετων, δικαιουται να κανει χρηση εφαπαξ της αδειας των τριων (3) μηνων με πληρεις αποδοχες, εφοσον βεβαια δεν εχει ηδη εξαντλησει το δικαιωμα της αδειας ανευ αποδοχων της παραγραφου 2 του αρθρου 51 του Υ.Κ. και αναλογα με το χρονικο διαστημα που υπολειπεται, εως οτου το τεκνο συμπληρωσει το 6ο ετος της ηλικιας του.
2. Ο γονεας εκπαιδευτικος δικαιουται εννεα (9) μηνες αδεια με αποδοχες για ανατροφη παιδιου, εφοσον δεν κανει χρηση του μειωμενου ωραριου. Την αδεια αυτη δικαιουται και ο γονεας εκπαιδευτικος, ο οποιος εχει υιοθετησει τεκνο (αρ. 582/2004 γνωμοδοτηση του Νομικου Συμβουλιου του Κρατους).
Ειδικα για το γονεα που ειναι αγαμος η χηρος η διαζευγμενος η εχει αναπηρια 67% και ανω η συνεχομενη αδεια ανατροφης τεκνου προσαυξανεται κατα ενα (1) μηνα. Σημειωνεται οτι η ανωτερω προσαυξηση χορηγειται στους δικαιουχους γονεις, εφοσον κατα την 9η Φεβρουαριου 2007 (ημερα δημοσιευσης του Υ.Κ.) δεν ειχαν εξαντλησει την εν λογω διευκολυνση.
O χρονος εργασιας του γονεα εκπαιδευτικου, εαν δεν κανει χρηση της εννεαμηνης αδειας ανατροφης τεκνου, μειωνεται κατα δυο (2) ωρες την εβδομαδα, εφοσον εχει τεκνα ηλικιας εως δυο (2) ετων. Διευκρινιζουμε οτι οι γονεις εκπαιδευτικοι εχουν μειωμενο ωραριο μεχρι το παιδι τους να συμπληρωσει το δευτερο ετος της ηλικιας του, συμφωνα με την ειδικη νομοθετικη ρυθμιση που ισχυει γι αυτους (παρ. 14, του αρθρου 30 του Ν. 2083/1992, ΦΕΚ 159Α/21-9-1992).
3. Αν και οι δυο γονεις δικαιουνται τις διευκολυνσεις των προηγουμενων παραγραφων, με κοινη τους δηλωση του Ν. 1599/1986 που κατατιθεται στις υπηρεσιες τους, καθοριζουν ποιος απο τους δυο θα κανει χρηση του μειωμενου ωραριου η της συνεχομενης αδειας ανατροφης, εκτος αν με την ανωτερω κοινη τους δηλωση καθορισουν χρονικο διαστημα που θα κανουν χρηση, απαξ για τον καθενα, παντοτε διαδοχικως και μεσα στα χρονικα ορια που οριζονται στην παραγραφο 2 του αρθρου 53 του Υ.Κ. Αλλαγη της δηλωσης αυτης δεν επιτρεπεται μετα την εναρξη των διευκολυνσεων.
4. Αν η συζυγος του εκπαιδευτικου η ο συζυγος της εκπαιδευτικου εργαζεται στον ιδιωτικο τομεα, εφοσον δικαιουται ομοιων ολικως η μερικως διευκολυνσεων, ο συζυγος η η συζυγος εκπαιδευτικος δικαιουται να κανει χρηση της διευκολυνσης του μειωμενου ωραριου η της αδειας ανατροφης κατα το μερος που η συζυγος αυτου η ο συζυγος αυτης δεν κανει χρηση των δικων της η των δικων του δικαιωματων η κατα το μερος που αυτα υπολειπονται των προβλεπομενων απο την παραγραφο 2 του αρθρου 53 του Υ.Κ. διευκολυνσεων.

Ως εργασια στον ιδιωτικο τομεα νοειται η εξαρτημενη μισθωτη εργασια, καθως και η ασκηση καποιου ελευθεριου επαγγελματος απο αυτα που οριζονται στην κειμενη νομοθεσια περι φορολογιας εισοδηματος (παρ. 1 του αρθρου 48 του Ν. 2238/1994). Πιο συγκεκριμενα ελευθερια επαγγελματα ειναι του: ιατρου, οδοντιατρου, κτηνιατρου, φυσιοθεραπευτη, βιολογου, ψυχολογου, μαιας, δικηγορου, δικολαβου, συμβολαιογραφου, αμισθου υποθηκοφυλακα, δικαστικου επιμελητη, αρχιτεκτονα, μηχανικου, τοπογραφου, χημικου, γεωπονου, γεωλογου, δασολογου, ωκεανογραφου, σχεδιαστη, δημοσιογραφου, συγγραφεα, διερμηνεα, ξεναγου, μεταφραστη, καθηγητη η δασκαλου, καλλιτεχνη, γλυπτη η ζωγραφου η σκιτσογραφου η χαρακτη, ηθοποιου, εκτελεστη μουσικων εργων η μουσουργου, καλλιτεχνων των κεντρων διασκεδασης, χορευτη, χορογραφου, σκηνοθετη, σκηνογραφου, ενδυματολογου, διακοσμητη, οικονομολογου, αναλυτη, προγραμματιστη, ερευνητη η συμβουλου επιχειρησεων, λογιστη η φοροτεχνη, αναλογιστη, κοινωνιολογου και εμπειρογνωμονα.
Ο εκπαιδευτικος, ο οποιος δικαιουται να κανει χρηση της διευκολυνσης του μειωμενου ωραριου η της αδειας ανατροφης, πρεπει να προσκομιζει στην υπηρεσια του τα ακολουθα δικαιολογητικα:
α. Ληξιαρχικη πραξη γεννησης του τεκνου.
β. Υπευθυνη δηλωση του Ν.1599/1986 σχετικα με το ποιος απο τους δυο γονεις θα κανει χρηση του μειωμενου ωραριου η της αδειας ανατροφης. Στην ιδια δηλωση θα καθοριζεται το χρονικο διαστημα που ο καθενας απο τους δυο γονεις θα κανει χρηση διαδοχικα και συνεχομενα. Εαν η συζυγος εχει κανει χρηση, θα δηλωνεται το ειδος της διευκολυνσης (μειωμενο ωραριο η εννεαμηνη αδεια ανατροφης), καθως και το συνολικο χρονικο διαστημα, που αυτη εκανε χρηση. Τελος στην ιδια δηλωση θα αναφερεται οτι, εφοσον η συζυγος σταματησει να εργαζεται, η αδεια θα διακοπτεται και ο συζυγος εκπαιδευτικος αμεσως θα επιστρεφει στην εργασια του.
γ. Βεβαιωση του οικειου εργοδοτη σχετικα με το αν η συζυγος εχει ηδη κανει ολικως η μερικως χρηση των δικαιωματων της και αν εργαζεται με καθεστως πληρους η μερικης απασχολησης.
δ. Βεβαιωση του ασφαλιστικου φορεα, απο την οποια θα προκυπτει ρητα η ιδιωτικη εργασια που ασκει η συζυγος και το καθεστως απασχολησης.
Διευκρινιζεται οτι ο εκπαιδευτικος, του οποιου η συζυγος εργαζεται με συμβαση ορισμενου χρονου (π.χ. ειναι αναπληρωτρια εκπαιδευτικος Α/θμιας η Β/θμιας Εκπ/σης), δικαιουται να κανει χρηση των προβλεπομενων διευκολυνσεων για οσο διαστημα αυτη εργαζεται, με την προυποθεση βεβαια οτι δεν κανει χρηση αναλογων διευκολυνσεων. Αν ομως η συζυγος εργαζεται με καθεστως μερικης απασχολησης (π. χ ωρομισθια εκπαιδευτικος Α/θμιας η Β/θμιας Εκπ/σης) και δεν κανει χρηση διευκολυνσεων , τοτε ο συζυγος δικαιουται να κανει χρηση της διευκολυνσης του μειωμενου ωραριου η της αδειας ανατροφης κατα το ημισυ των προβλεπομενων.
5. Αν η συζυγος του εκπαιδευτικου δεν εργαζεται η δεν ασκει οποιοδηποτε επαγγελμα, ο συζυγος δεν δικαιουται να κανει χρηση της διευκολυνσης του μειωμενου ωραριου η της αδειας ανατροφης, εκτος αν λογω σοβαρης παθησης η βλαβης κριθει ανικανη να αντιμετωπιζει τις αναγκες ανατροφης του παιδιου, συμφωνα με βεβαιωση της δευτεροβαθμιας υγειονομικης επιτροπης στην αρμοδιοτητα της οποιας υπαγεται ο υπαλληλος.
6. Οταν ο ενας γονεας λαβει την αδεια ανευ αποδοχων για ανατροφη τεκνου, ο αλλος δεν εχει δικαιωμα να κανει χρηση της διευκολυνσης του μειωμενου ωραριου η της εννεαμηνης αδειας ανατροφης για το ιδιο χρονικο διαστημα.
Επισης σημειωνεται οτι σε περιπτωση διαστασης, διαζυγιου, χηρειας η γεννησης τεκνου χωρις γαμο των γονεων του, τοσο την αδεια ανευ αποδοχων για ανατροφη τεκνου, οσο και τη διευκολυνση του μειωμενου ωραριου η την εννεαμηνη αδεια ανατροφης τη δικαιουται ο γονεας που ασκει την επιμελεια.
7. Συμφωνα με την παραγραφο 6 του αρθρου 53 του Υ.Κ. οι υπηρεσιες υποχρεουνται να διευκολυνουν τους υπαλληλους που εχουν τεκνα τα οποια παρακολουθουν μαθηματα Α/θμιας η Β/θμιας Εκπ/σης, για να επισκεπτονται το σχολειο των παιδιων τους, με σκοπο την παρακολουθηση της σχολικης τους επιδοσης.
Εως την εκδοση της σχετικης αποφασης του Υπουργου Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, με την οποια θα ρυθμιζονται οι λεπτομερειες εφαρμογης της ανωτερω διαταξης και θα καθοριζεται το ανωτατο οριο ημερων απουσιας του υπαλληλου, η προβλεπομενη διευκολυνση εξακολουθει να χορηγειται οπως μεχρι σημερα, δηλαδη:
α. Οι υπαλληλοι δικαιουνται να απουσιαζουν ορισμενες ωρες η ολοκληρη την ημερα απο την εργασια τους, μεχρι τη συμπληρωση τεσσαρων (4) συνολικα εργασιμων ημερων, μεσα στο ημερολογιακο ετος, για να επισκεφθουν το δημοσιο η ιδιωτικο εκπαιδευτικο ιδρυμα πρωτοβαθμιας η δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης των παιδιων τους και να ενημερωθουν για την επιδοση τους.
β. Η αδεια αυτη ειναι με αποδοχες και χορηγειται στον ενα γονεα. Αν και οι δυο γονεις ειναι δικαιουχοι, αποφασιζουν με κοινη συμφωνια, καθε φορα, ποιος απο τους δυο θα κανει χρηση της αδειας και για ποσο χρονικο διαστημα, που παντως η συνολικη διαρκεια της δεν μπορει να υπερβει σε διαρκεια τις τεσσερις (4) ημερες και για τους δυο γονεις. Η αδεια χορηγειται στον υπαλληλο γονεα, ανεξαρτητα αν ο αλλος γονεας δεν εργαζεται.
γ. Η αδεια χορηγειται ειτε για ορισμενες ωρες ειτε για ολοκληρη την ημερα, σε καμια ομως περιπτωση πανω απο μια ημερα συνεχως.
δ. Για τη χορηγηση της ο δικαιουχος υπαλληλος πρεπει να υποβαλει στην υπηρεσια του σχετικη αιτηση, δηλωνοντας συγχρονως υπευθυνα, στην περιπτωση που και οι δυο γονεις ειναι δικαιουχοι, ποσες ημερες (η ωρες) της δικαιουμενης απο κοινου αδειας των 4 ημερων εχει κανει ηδη χρηση ο αλλος γονεας στην υπηρεσια που εργαζεται.
ε. Δεδομενου οτι τα νηπιαγωγεια αποτελουν πλεον μερος της υποχρεωτικης εκπαιδευσης και μπορει να λειτουργουν μαζι με παιδικους σταθμους (παιδικα κεντρα), η ανωτερω αδεια διδεται και στους γονεις που το παιδι τους πηγαινει σε παιδικο κεντρο, υπο την προυποθεση οτι αυτο εφαρμοζει πληρες προγραμμα νηπιαγωγειου. Σε καθε περιπτωση το παιδι πρεπει να διαθετει την προβλεπομενη ηλικια, για να παρακολουθει το υποχρεωτικο εκπαιδευτικο προγραμμα.

V. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ (αρθρο 55 του Υ.Κ.)

Βραχυχρονιες αναρρωτικες αδειες χορηγουνται α) με υπευθυνη δηλωση του υπαλληλου η γνωματευση θεραποντος γιατρου εως δυο (2) ημερες καθε φορα και οχι περισσοτερες απο τεσσερις (4) ημερες κατ ετος, β) με γνωματευση του θεραποντα γιατρου εως τρεις (3) ημερες καθε φορα και οχι περισσοτερες απο εξι (6) κατ ετος, γ) με γνωματευση του διευθυντη κλινικης δημοσιου νοσοκομειου εως πεντε (5) ημερες καθε φορα και οχι περαν των δεκα (10) ημερων κατ ετος.
Το συνολο των βραχυχρονιων αναρρωτικων αδειων των περ. (α), (β) και (γ) που χορηγουνται χωρις γνωματευση υγειονομικης επιτροπης, δεν υπερβαινει αθροιστικα τις δεκα (10) ημερες το χρονο.
Σε περιπτωση βραχυχρονιας αναρρωτικης αδειας πριν η μετα απο αργια η αναμεσα σε δυο (2) αργιες, ο υπαλληλος παραπεμπεται υποχρεωτικα για εξεταση στην οικεια υγειονομικη επιτροπη.
Στις ιδιες περιπτωσεις δεν επιτρεπεται η χορηγηση αναρρωτικης αδειας με υπευθυνη δηλωση του υπαλληλου.
Σημειωνεται οτι ως αργιες για την εφαρμογη της διαταξης αυτης νοουνται οι οριζομενες απο τις σχετικες διαταξεις επισημες αργιες (αρθρο 1 του Ν. 1157/1981). Συγκεκριμενα, επισημες αργιες ειναι οι εξης: Η 25η Μαρτιου, η 28η Οκτωβριου, η εορτη των Τριων Ιεραρχων, η Καθαρα Δευτερα, η 1η Μαϊου, η εορτη του Αγιου Πνευματος (Δευτερα της Πεντηκοστης) και ολες οι Κυριακες.

VI. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ (αρθρο 56 του Υ.Κ.)

1. Ο υπαλληλος που κωλυεται να προσελθει στην εργασια του λογω ασθενειας ενημερωνει την υπηρεσια για την αδυναμια αυτη την ιδια ημερα.
Η υπηρεσια χορηγει την αναρρωτικη αδεια υστερα απο αιτηση του υπαλληλου. Η αιτηση για αναρρωτικη αδεια υποβαλλεται εντος επτα (7) ημερων απο την απουσια του υπαλληλου λογω ασθενειας. Σε περιπτωση αδικαιολογητης καθυστερησης που δεν οφειλεται σε λογους ανωτερας βιας, γινεται αναλογη περικοπη της αναρρωτικης αδειας με ευθυνη του οργανου που ειναι αρμοδιο για την εκδοση της αποφασης χορηγησης της. Η υπηρεσια σε ολως ειδικες περιπτωσεις μπορει να κινει τη διαδικασια χορηγησης αναρρωτικης αδειας αυτεπαγγελτως. Οι ολως ειδικες περιπτωσεις εκτιμωνται απο την οικεια υπηρεσια βασει των ιδιαιτερων συνθηκων που συντρεχουν (π.χ. υπαρξη μεταδοτικης ασθενειας η αρνησης του ασθενουντος υπαλληλου να ζητησει να λαβει αναρρωτικη αδεια).

2. Αδεια διαρκειας περαν του ενος (1) μηνος για ψυχικη νοσο δεν χορηγειται, αν δεν εχει προηγηθει νοσηλεια σε δημοσιο νοσοκομειο. Παραταση της η χορηγηση νεας αδειας, εφοσον υπερβαινει, συνολικως η τμηματικως, τον ενα (1) μηνα μεσα στο ιδιο ημερολογιακο ετος χορηγειται υστερα απο αναλυτικη εκθεση θεραποντος ιατρου και εκθεση εξετασης λειτουργικοτητας του ασθενους, το περιεχομενο των οποιων καθοριζεται με κοινη αποφαση των Υπουργων Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης και Υγειας και Κοινωνικης Αλληλεγγυης. Με την ιδια αποφαση οριζονται τα οργανα που δικαιουνται να προβαινουν σε εξεταση λειτουργικοτητας του ασθενους καθως και καθε αναγκαια λεπτομερεια.

Εως την εκδοση της ανωτερω αποφασης, η παραταση η η χορηγηση της αδειας για ψυχικη νοσο γινεται με ειδικη αιτιολογημενη αποφαση της οικειας ειδικης υγειονομικης επιτροπης του αρθρου 167 του Υ.Κ., οπως προβλεπεται απο τη μεταβατικη διαταξη της παρ. 12 του αρθρου 169 του ιδιου Κωδικα.

VII. ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (αρθρο 60 του Υ.Κ.)

1. Στους εκπαιδευτικους που ειναι μαθητες, σπουδαστες η φοιτητες, προπτυχιακοι η μεταπτυχιακοι, σε σχολεια και ιδρυματα και των τριων βαθμιδων εκπαιδευσης, καθως επισης και του ΕΑΠ, χορηγειται αδεια εξετασεων με αποδοχες. Η αδεια αυτη χορηγειται μετα απο αιτηση του εκπαιδευτικου, ο οποιος πρεπει να προσκομισει βεβαιωση της σχολης οτι ελαβε μερος σε εξετασεις.

2. Η αδεια εξετασεων δεν μπορει να υπερβαινει τις εικοσι (20) εργασιμες ημερες καθε ετος και χορηγειται συνεχως η τμηματικως κατα την εξεταστικη περιοδο, που ζητα ο ενδιαφερομενος, με βαση το προγραμμα εξετασεων. Οι αδειες εξετασεων χορηγουνται για το χρονο φοιτησης και μεχρι δυο το πολυ εξαμηνα μετα τη ληξη του, εφοσον ο εκπαιδευτικος εξακολουθει να φοιτα και να εχει, με επισημη ανανεωση της εγγραφης του, την ιδιοτητα του μαθητη, σπουδαστη η φοιτητη ανεξαρτητως επιπεδου. Για καθε ημερα εξετασεων χορηγειται αδεια εξετασεων δυο (2) ημερων, η προηγουμενη και η ημερα της εξετασης, εφοσον καμια απο τις δυο δεν ειναι αργια. H αδεια αυτη χορηγειται μονο για τη διευκολυνση και τη συμμετοχη του εκπαιδευτικου στις εξετασεις και οχι για την προετοιμασια του.
3. Οι αδειες εξετασεων ισχυουν και για τους εκπαιδευτικους που εκπονουν διδακτορικη διατριβη,

προκειμενου να συναντηθουν με τον επιβλεποντα καθηγητη, να παρουσιασουν τη διατριβη τους η να την υποστηριξουν. Δεδομενου ομως οτι στην προκειμενη περιπτωση οι εκπαιδευτικοι αυτοι δεν συμμετεχουν σε εξετασεις, η αδεια θα χορηγειται καθε φορα μετα απο συνεκτιμηση των αναγκων τοσο της υπηρεσιας οσο και της εκπονησης της διδακτορικης διατριβης των ενδιαφερομενων (αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 53.9673/16848/21-4-2003 εγγραφο του ΥΠΕΣΣΔΑ).

4. Αδεια εξετασεων χορηγειται και για την ορκωμοσια των εκπαιδευτικων μετα την ολοκληρωση των σπουδων τους. Σε περιπτωση που οι προβλεπομενες ημερες της παρ. 2 εχουν εξαντληθει, τοτε χορηγειται για το σκοπο αυτο κανονικη αδεια.

VIII. ΑΔΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΙΔΑΧ)
Οι διαταξεις των αρθρων 48 εως 53 για τις κανονικες και λοιπες αδειες, καθως και των αρθρων 54 εως 56 για τη διαρκεια των αναρρωτικων αδειων του Υπαλληλικου Κωδικα εφαρμοζονται και στους εκπαιδευτικους με σχεση εργασιας ιδιωτικου δικαιου αοριστου χρονου του δημοσιου, βασει των προβλεψεων του Ν. 2839/2000 (αρθρο 4 παρ. 5) και του Ν. 3230/2004 (αρθρο 12 παρ. 6 και 7), με τις οποιες επεκταθηκε η ισχυς των ανωτερω αρθρων και στο προσωπικο αυτο.

Περαιτερω πληροφοριες για τη χορηγηση των αδειων στο προσωπικο ΙΔΑΧ παρεχονται απο τη Διευθυνση Προσωπικου Ιδιωτικου Δικαιου της Γενικης Γραμματειας Δημοσιας Διοικησης & Ηλεκτρονικης Διακυβερνησης (τηλεφωνα επικοινωνιας: 210  33 93 246, 210  33 93 201).

ΙΧ. ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ (σχετ. αρ. πρωτ. 49178/Δ2/17-5-2006 εγγραφο)
Ολες οι αδειες χορηγουνται απο την υπηρεσια στην οποια ειναι αποσπασμενοι οι εκπαιδευτικοι. Εξαιρουνται οι αδειες εκεινες για τις οποιες απαιτειται γνωμη υπηρεσιακου συμβουλιου και οι οποιες χορηγουνται απο την οργανικη θεση.
Οι εκπαιδευτικοι, εφοσον αιτουνται αναρρωτικη αδεια, συνυποβαλλουν και υπευθυνη δηλωση του Ν.1599/1986, στην οποια αναγραφουν τις ημερες αναρρωτικης αδειας, που ελαβαν την τελευταια πενταετια.
Η υπηρεσια, στην οποια ειναι αποσπασμενοι οι εκπαιδευτικοι, υποχρεουται να κοινοποιησει την αποφαση, με την οποια χορηγειται η αδεια, στην οργανικη τους θεση